top of page

Verder na kanker

De diagnose kanker heeft een vaak verwoestende uitwerking op je leven. Je lijf herbergt ineens de vijand. Angst, boosheid en radeloosheid vechten om voorrang terwijl je intussen krampachtig probeert je hoofd boven water te houden. Mensen om je heen hebben goedbedoelde adviezen, overtuigen je van de succeskansen of gaan het gesprek juist uit de weg. Adersom kun je het gevoel hebben dat je je omgeving niet wilt belasten met alles wat je voelt. Je kunt je daardoor eenzaam voelen, somber en angstig. 

 

De haptotherapeutische begeleiding, leert je om gevoelsmatig verbinding te houden met jezelf, met de ziekte, met je omgeving én met je behandelaren, zodat het behandelproces een minder traumatische uitwerking op je heeft. Dit verandert niet de diagnose, maar het helpt je wel om zoveel mogelijk heel te blijven bij alles wat er is. Door affectieve aanraking op de behandelbank, kan je lijf als een veilige plek voelen. Ik gids jou en je lijf om verbinding te houden met je gehele zijn, voorbij de diagnose van kanker. Het helpt je de pijn en onzekerheid te dragen.

 

Wanneer de behandelingen voorbij zijn en zijn sporen of littekens heeft achtergelaten, proberen we daar ruimte voor te maken als behorend bij de nieuwe jij. Ook zal er aandacht zijn voor bezinning. Het vinden van antwoorden op vragen als: Hoe wil ik nu verder? Hoe stem ik af op mijn lijf zoals het nu is en voelt? Wat heb ik nodig? Op jouw manier en jouw tijd, kan je zo de draad van het leven weer oppakken.

 

Maar ook wanneer er onverhoopt geen uitzicht is op genezing, kan haptonomie je helpen om jezelf tot het einde toe, in verbinding te dragen. Soms is het fijn om je partner hierbij te betrekken. Hij of zij is, als jij dat wilt, van harte welkom.

bottom of page